Hét programma waar jonge gedreven boeren, ambtenaren, ondernemers en young professionals hun rol in de verduurzaming van het voedselsysteem vinden.

Meer weten over het programma? Plan een kennismakingsgesprek met Anne.

Wat staat jou te doen in de landbouw- en voedsel transitie?

3 voorbeelden van oud-deelnemers die vertellen over concrete projecten en samenwerkingsverbanden die zijn geboren in de Oogst van Overmorgen.

Rotterdam de Boer op: hoe gaan natuur en voedsel samen?

Een prototype en samenwerking tussen Natuurmonumenten en Herenboer de Vlinderstrik

Bloemrijk Texel: hoe de consument bij kan dragen aan biodiversiteit.

Een prototype van bollenteler Vincent Lap van Bloemrijk Texel.

Meetnetwerk waterkwaliteit: inzicht en eigenaarschap voor waterkwaliteit.

Een prototype en samenwerking tussen LTO Noord en 30 agrariërs in NH.

Waarom kies je voor het Oogst van Overmorgen leiderschapsprogramma?

Transitie-in-actie

Een leiderschapsprogramma voor jongeren en transitie-in-actie. Het leiderschapstraject is voor iedereen die actief is in het landbouw- en voedselsysteem. Je ontwikkelt het vermogen om een verandering op gang te brengen in je bedrijf, organisatie, netwerk of sector.

Diversiteit & verdieping

Uniek aan de Oogst van Overmorgen is de diversiteit aan deelnemers. Doordat je met alle spelers aanwezig bent leer je om vanuit de verschillende perspectieven naar de voedseltransitie te kijken en synergie te zien.

Kennis en vaardigheden

Iedereen heeft de allerbeste intenties, maar loopt uiteindelijk tegen de grenzen van de eigen mogelijkheden en invloed aan. De transitie vraagt ons om een andere manier van samenwerken: voorbij ons boerenerf, beleidsopgave of korte termijn doelstelling.

Vind jouw rol in de transitie

Je loopt weg met een beter beeld van jouw rol in de transitie, een concrete 1e versie van een prototype. Daarnaast ontwikkel je de tools en het netwerk om je plannen uit te voeren.

Voor wie is het programma?

Of je nu een gangbare / biologische boer, natuurbeheerder, ambtenaar of young professional in de voedselketen bent, je bent aan het goede adres. 

Dit programma is toegankelijk voor alle transitiemakers tussen de 20-40 jaar.

Organisaties die al eerder meededen

Deelnemers vertellen

In de media

Deelnemer Aart Pellikaan vertelt over leiderschapsprogramma Oogst van Overmorgen in Vreugdenhil magazine van September 2022

Over de toepassing van Theory U in ‘Voor de oogst van morgen’ is in 2021 het Veldboekje Theorie U verschenen.

Oogst van Morgen/Tomorrow's Harvest beschreven als voorbeeld van ontwikkeling van “inner capablities in food systems” door UNDP (zie box 16).

Hoe ziet het leven van de boer er anno 2030 uit? Waarmee verdienen agrariërs over tien à twintig jaar hun brood? En is het mogelijk om te ondernemen met meer oog voor de natuur? In de Nieuwe Oogst vertellen Gert-Jan de Graaf (links) en Kees van Vuuren van Projecten LTO Noord over hun ervaring bij de Oogst van Overmorgen.

In 2022 en 2023 is er in samenwerking met Food Delta Zeeland een regiolab geweest vanuit de Oogst van Overmorgen in Zeeland met een groep Young Food Professionals. Zij zijn onderhand aan de slag met het opzetten van een netwerkorganisatie: Young Food Delta Zeeland. Lees het artikel door op de afbeelding hierboven te klikken.

In 2023 neemt Jacob deel aan leiderschapsprogramma de Oogst van Overmorgen: “Ik zie een toekomst voor anders  boeren. Om daar te komen en om mensen in beweging te krijgen, is samenwerking nodig. Daar investeer ik graag in. De complete reportage over nieuwe generatie melkveehouder Jacob van der Bij lees je hier .

In 2023 doet Mayco mee met de Oogst van Overmorgen: “In het begin vond ik de oefeningen wat zweverig, maar gaandeweg ontdekte ik hoe die je juist aan het nadenken zetten en leiden tot diepgaande gesprekken, waarbij je écht naar elkaar luistert en een band met elkaar opbouwt. Dat is heel waardevol, want daardoor weet ik beter waar ik sta, waarom ik doe wat ik doe en dat dit bij me past.” Klik op de afbeelding om het heel artikel te lezen.

Wil je misschien meedoen maar weet je het nog niet zeker?

Of heb je nog vragen? Plan een kennismakingsgesprek in met Anne!